5 Grappige Feiten Over Zwemmen in Japan

 

Toon me jullie zwembaden, en ik kan je alles vertellen over je cultuur! Deze uitspraak is misschien een beetje overdreven, maar veel buitenlanders die al lang in Japan wonen, zullen het ermee eens zijn dat zwembaden in Japan hun eigen, soms een beetje bijzondere, regels hebben. Ik ben zelf een hobby zwemmer, en toen ik naar Japan kwam, een van de dingen die me opviel is dat er veel minder zwembaden in Tokyo zijn dan je zou verwachten. Het lijkt erop dat Japanners niet zoveel recreatief zwemmen in vergelijking met Nederlanders. De manier waarop we in Japan zwemmen is ook heel anders. Laten we eens kijken naar 5 grappige feiten over zwemmen in Japan!

 

Zwemkleding in Japan

 

Over het algemeen laten mensen niet graag te veel blote huid zien als ze gaan zwemmen. Mensen in Japan dragen niet alleen rash guards naar het strand om hun huid te beschermen tegen de zon, maar verrassend genoeg dragen velen deze bedekkende zwemkleding ook in overdekte zwembaden. Wanneer ze gaan voor het wat serieusere baantjes zwemmen, zullen mannen meestal alleen een strakke Speedo dragen, maar dames hebben nog steeds de neiging om te kiezen voor bedekkende zwempakken met langere mouwen en broeken. Bikini’s zijn zeldzaam op het strand, en in zwembaden zie je ze eigenlijk niet, ook al zijn ze niet verboden. Dus voel je vrij om een bikini te dragen in het zwembad in Japan, maar wees bereid om je ‘underdressed’ te voelen in vergelijking met de rest.

 

Je zwemoutfit is ook niet compleet zonder een badmuts en een zwembrilletje. Een badmuts is zelfs verplicht om te dragen in bijna elk zwembad in Japan, zonder wordt je naar huis gestuurd. Een kleine zwembril is niet verplicht, maar 99% van de mensen draagt hem toch. Als je sieraden draagt dan moet je allemaal uitdoen, tot kleine oorknopjes aan toe.

 

Respecteer de badmeester (m/v)

 

Badmeesters zijn in Japan over het algemeen streng! Je hoort het fluitje al bij de kleinste overtreding van de regels, zoals de verkeerde kant op zwemmen of niet het juiste type zwembril dragen. Badmeesters houden ook de glijbanen in de gaten als die er zijn, om er zeker van te zijn dat je niet met meer dan één persoon tegelijk gaat, dat je lang genoeg bent om hem te gebruiken, en om te controleren dat je wel de juiste positie inneemt (op je buik naar beneden is niet toegestaan). Ze zullen ook niet aarzelen om je uit het water te trekken als het lijkt alsof je niet sterk genoeg bent om te zwemmen. Bij zwembaden die dieper zijn dan 140cm moeten kinderen soms een test afleggen voordat ze het water in mogen om te laten zien dat ze goed genoeg kunnen zwemmen.

 

Het grappige is dat het in Japan sowieso erg moeilijk is om een zwembad te vinden dat dieper is dan 140cm. De meeste zwembaden zijn niet dieper dan 120cm zodat de kans op verdrinking kleiner is. Andere regels die de badmeesters vaak zullen handhaven zijn niet duiken, niet springen in het zwembad, en niet langdurig onder water zwemmen. Nog een regel die wij niet kennen is dat je hier een baan uitkiest en daar in principe in blijft, je mag dan ook niet ‘tegen de stroom in’ zwemmen en omdat iedereen zich hier netjes aan houdt kunnen er meer mensen tegelijkertijd in het water zijn.

 

Verplicht pauzeren

 

Om de 2 uur hoor je een luid gefluit en het verzoek om het zwembad te verlaten. Dit is een verplichte pauze van 10 minuten die in elk zwembad in Japan gehouden wordt. De reden voor deze pauze is dat iedereen even lekker kan uitrusten. Ze controleren ook of niemand in de problemen is en halen eventuele voorwerpen terug die in het water verloren zijn.

 

Zwemplankjes voor volwassenen

 

Hoewel het niet is toegestaan grotere zwembrillen, snorkels of vinnen te gebruiken, zal je vaak zien dat volwassenen die verder prima kunnen zwemmen zwemhulpmiddelen gebruiken. Waarom zouden ze dit doen? Zij gebruiken deze hulpmiddelen voor trainingsdoeleinden, zoals het perfectioneren van hun armbewegingen door een drijfmiddel tussen hun benen te houden en het trainen van hun benen door een plankje in hun handen te houden. Zwemmen met een perfecte slag wordt belangrijk gevonden, en je zult niet veel zwemmers zien die alleen maar een beetje peddelen of in een ontspannen tempo de schoolslag gebruiken.

 

Zwemles in Japan

 

Je kinderen naar zwemles brengen is gewoon een noodzakelijk kwaad in Nederland, en de meeste ouders zijn opgelucht als de kinderen eenmaal hun A en B in handen hebben en dus in staat zijn zonder toezicht te zwemmen en zichzelf te redden als ze in het water zouden vallen. De belangrijkste reden om te leren zwemmen is dat je niet verdrinkt als je per ongeluk in het water valt, en om er plezier in te kunnen hebben. In Japan ligt dat een beetje anders.

 

Veel kinderen die zwemles nemen doen dat minstens een jaar of drie, en de vooruitgang is uiterst langzaam. Ze leren elk onderdeel van elke beweging een voor een, en krijgen eerst alle 4 de slagen aangeleerd (borstcrawl, rugcrawl, schoolslag, vlinderslag) voordat ze verder dan 10 meter per keer leren zwemmen. De meeste kinderen hebben ongeveer 3 jaar nodig om een beetje te kunnen zwemmen, en dan is het tijd om te trainen voor getimede wedstrijden. Zoals je ziet, is leren zwemmen in Japan een serieuze zaak, en de reden om te leren zwemmen is om je lichamelijke conditie op peil te houden, en als je toevallig talent hebt om te gaan wedstrijdzwemmen. Plezier hebben in het water en leren hoe je jezelf en iemand anders kan redden in geval van nood worden niet echt aangeleerd in de reguliere zwemles in Japan.

 

Het is ook goed om op te merken dat sowieso niet iedereen leert zwemmen, omdat het schoolzwemmen meestal vrij beperkt is. Een van de redenen hiervoor is dat de temperatuur alleen als warm genoeg wordt beschouwd als het boven de 25 graden is en niet regent, en meestal gebeurt dit alleen tijdens de maand voor de zomervakantie en de zomervakantie zelf, waardoor zwemlessen op school een zeldzame gebeurtenis zijn. Lessen in een zwembad buiten school om gebeurt natuurlijk wel, maar op kleinere schaal dan in Nederland.

 

Conclusie

 

Dus is het een en al kommer en kwel als het gaat om zwemmen in Japan? Zeker niet, het voordeel van alle regels is dat ongelukken minder vaak voorkomen omdat veiligheid hier op de eerste plaats komt. Je hebt ook minder kans om wat kwijt te raken, en je zult verbaasd zijn hoe snel je went aan het dragen van een badmuts en dat dat eigenlijk wel prettig is. Kinderen en tieners maken ook wat minder drukte in het zwembad vergeleken bij Nederland. Wie meer van rust en orde houdt, zal het zwemmen in Japan juist geweldig vinden!

 

Mijn zoon heeft er bijna 3 jaar over gedaan om te leren zwemmen, maar hij is nu een veel betere zwemmer dan ik en heeft een geweldige techniek. Dus hoewel het een eeuwigheid duurde, heeft de Japanse zwemles uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen.

 

Prive gids in Japan

 

Als je het leuk vindt om meer te weten te komen over het dagelijkse leven in Japan en graag verhalen hoort over juist die ‘gewone’ dingen hier zoals hierboven, dan is een dagje op stap met een prive gids in Tokyo of Kyoto een goed idee. Uiteraard kom je ook meer te weten over de geschiedenis en cultuur van het land en de stad, maar je gaat ook net wat meer de diepte in dan als je Japan alle dagen op eigen houtje zou gaan verkennen.

 

Naast de verhalen en het feit dat je heerlijk achter iemand aan kan lopen om alles te zien en beleven dat op je lijstje staat, vinden de gidsen het ook altijd leuk om hun beste tips voor hun stad met je te delen, en kunnen ze bijvoorbeeld een reservering bij een goed lokaal (niet perse toeristisch) restaurant voor je regelen. Voor meer informatie en reserveren kan je ons mailen op [email protected] en kijk ook zeker even naar de tours die we aanbieden.