De Japanse geschiedenis in een notendop
De Japanse geschiedenis in een notendop
Heb je altijd al een goed overzicht willen zien van de Japanse geschiedenis? Hier volgt een kort overzicht van de Japanse geschiedenis van 14.000 v. Chr. tot heden. Als je een reis naar Japan overweegt, kan het leren kennen van de unieke geschiedenis van het land je helpen om de cultuur nog meer te waarderen en dingen te kunnen plaatsen in een historisch perspectief. Laten we eens kijken naar de basis van Japan in deze Japanse geschiedenis in een notendop.
Jomon Periode (14,000 v. Chr. – 1,000 v. Chr.)
De Jomon-periode wordt beschouwd als het begin van de nieuwe steentijd. De stijging van de temperatuur na de ijstijd (20.000 v. Chr.) had een grote invloed op de atmosfeer. Voor ceremonies begon men gebruik te maken van geslepen steengoed, bogen, aardewerk en aarden poppen. De term “Jomon” betekent letterlijk “touwpatroon”, dat in die tijd gebruikelijk was op keramiek. Het Nationaal Museum van Tokyo heeft dit oude keramiek tentoongesteld.
Yayoi Periode (1,000 v. Chr. – 300)
Rijst werd geïntroduceerd vanuit het Euraziatische Continent tijdens de Yayoi-periode, en de mensen begonnen rijst te verbouwen. Zij begonnen samen te werken met behulp van landbouwwerktuigen gemaakt van hout. Voor ceremonies begon men metalen voorwerpen te gebruiken, zoals bronzen zwaarden, bronzen speren, en bronzen klokvormige bekers. De mensen woonden in die tijd in paalwoningen. De stad Yayoi vlakbij Tokio is de plaats waar het eerste keramiek uit deze tijd werd ontdekt.
Kofun Periode (3e tot 7e eeuw)
Een grafheuvel heet in Japan een kofun. In deze tijd werden veel grafheuvels in de vorm van een sleutelgat gebouwd voor de machtige clans. De grafheuvels bevatten ook aardewerk in de vorm van mensen, harnassen, wapenrustingen en zwaarden. In die periode fungeerde het keizerlijk hof van Yamato als centraal bestuur. Er wordt beweerd dat de regering zetelde in wat nu Osaka is. In deze periode werden het boeddhisme, het confucianisme en de Chinese karakters vanuit het Euraziatische continent geïntroduceerd.
Asuka Periode (592 – 710)
De stad Asuka ligt in de buurt van Nara. In die tijd, die werd beheerst door een oorlog tussen twee machten over de invoering van het boeddhisme, werd daar de hoofdstad gevestigd. Shotoku-Taishi klom op tot regent en stelde de eerste grondwet op. Deze nieuwe wet stelde een systeem met 12 lagen voor ambtenaren in.
Hij bouwde ook de Horyuji Tempel, die de oudste boeddhistische tempel van Japan is. De naam Nihon (Japan) werd voor het eerst gebruikt voor het land tijdens de Akusa periode. De mensen die toen leefden waren ook de eersten die de tijdperken namen gaven. Aan de Asukaperiode kwam een einde toen keizer Jito de hoofdstad van Fujiwara naar Nara verplaatste.
Nara Periode (710 – 794)
Keizer Jito verplaatste de hoofdstad van Fujiwara naar Nara en daarmee begon het Nara-tijdperk. De stad was gemodelleerd naar Changan, de toenmalige hoofdstad van China. Deze keizer was de eerste die een gecentraliseerde regering had. Hij legde een belasting heffing op en stelde een gezinsregistratiesysteem in.
Arbeiders konden nu privé-eigendom hebben als ze het zelf cultiveren om de hoeveelheid rijstvelden uit te breiden. Met behulp van boeren konden machtige clans hun bezittingen uitbreiden. De Grote Boeddha is ondergebracht in de Todaiji Tempel, die door keizer Shomu werd opgericht. In deze tijd werden de eerste Japanse geschiedenisboeken geschreven.
Heian Periode (794 – 1185)
Om de groeiende dominantie van de boeddhistische monniken te voorkomen, verplaatste keizer Kanmu de hoofdstad van Nara naar Kyoto. Het gecentraliseerde bestuur bleef bestaan, maar de macht van de aristocraten groeide naarmate hun rijkdom toenam en zij mengden zich in de politiek door slimme huwelijken met de keizerlijke familie.
Om hun land te beschermen, bewapenden zij zichzelf of huurden bewakers in. De samoerai-krijgers werden in deze tijd geboren. De clans Taira en Minamoto werden de machtigste samoerai-families van Japan. Het Esoterisch Boeddhisme (Shingon Boeddhisme) werd geboren, en het werd al snel een machtige kracht in het Japanse Boeddhisme. Gedurende deze tijd ontstonden de Japanse karakters en literatuur.
Kamakura Periode (1185 – 1333)
De eerste shogun was de samoerai-krijger Minamoto-no Yoritomo, die door de keizer werd benoemd en zijn militaire regering in Kamakura vestigde. Om zijn heerschappij te consolideren, benoemde hij een militaire gouverneur voor elk district. Toen de derde Shogun werd gedood, stierf de Minamoto-lijn echter binnen drie generaties uit.
Daarna nam de Hojo-familie de macht over en regeerde tot het einde van de Kamakura-periode. De Mongolen probeerden Japan in de 13e eeuw tweemaal binnen te vallen, maar zonder succes. In deze periode werd het Zenboeddhisme populair.
Muromachi Periode (1338 – 1573)
Ashikaga Takauji werd Shogun nadat Keizer Godaigo de Hojo clan had veroverd en zijn militaire regering had gevestigd in Muromachi, Kyoto. Het was de tijd van een keizerlijk familieruzie, waarbij de familie gedurende meer dan 50 jaar verdeeld was tussen het Noordelijke en het Zuidelijke Hof. De Onin oorlog, die plaatsvond in 1467, richtte een ravage aan in Kyoto en verminderde de kracht van het Shogunaat.
De Warring States periode begint op dit punt. Vele clans bevochten elkaar in deze tijd, en de eenwording van Japan was nog ver weg. In deze tijd werden de Kinkakuji en Ginkakuji tempels gebouwd. In het midden van de 16e eeuw introduceerden de Portugezen geweren en het christendom.
Azuchi-Momoyama Periode (1573 – 1603)
Oda Nobunaga arriveerde in Kyoto na de Warring States Periode om de 15e Shogun te steunen. Oda verbande hem echter al snel en werd de eerste vereniger van Japan. In Azuchi, Shiga, bouwde hij een kasteel. Toyotomi Hideyoshi, zijn vazal, viel hem aan, en hij werd de tweede vereniger.
In Momoyama, Kyoto, bouwde Toyotomi een paleis. In dit paleis, Sen-no Rikyu, perfectioneerde hij de ‘chanoyu’ (theeceremonie). Na de dood van Hideyoshi vond de gedenkwaardige Slag van Sekigahara plaats, die werd gewonnen door Tokugawa Ieyasu. Tokugawa werd Shogun in Edo (nu Tokio), en Japan ging een periode van langdurige vrede en eenheid tegemoet.
Edo Periode (1603 – 1868)
Tokugawa Ieyasu voltooide de vereniging van Japan. Zijn shogunaat duurde 260 jaar en 15 generaties. Om elk district te kunnen regeren benoemde hij 250 feodale heren. Er waren geen grote oorlogen in deze periode, hoewel het militaire gezag van het shogunaat gaandeweg wel afnam. In deze periode bloeide de traditionele Japanse cultuur op en ontstonden Kabuki, houtsneden, sushi en tempura.
Japan sloot zijn deuren voor bijna alle buitenlanders (behalve de Nederlanders) in 1639, maar in het midden van de negentiende eeuw kwamen westerse landen waaronder Amerika naar Japan om van de Japanners te eisen dat zij het land openstelden voor handel met hen. Mensen die zich verzetten tegen de grote verandering vormden een beweging genaamd “Respecteer de keizer en deporteer de barbaren (westerlingen)”.
Het shogunaat kon zich echter niet verzetten tegen de modernisering en sloot akkoorden die de westerlingen ten goede kwamen. Tokugawa herstelde de macht van de keizer terwijl hij zelf het Shogunaat aflegde, vandaar dat de nieuwe periode bekend staat als de Meiji Restauratie of Meiji Periode.
Meiji Periode (1868 – 1912)
Keizer Meiji nam het besluit om de hoofdstad van Japan te verplaatsen van Kyoto naar Tokio. Hij nam zijn intrek in het Keizerlijk Paleis, dat ooit het bolwerk van de Shogun was geweest. De feodale bezittingen werden afgebroken, en het bestaande sociaal hiërarchische systeem werd door de nieuwe regering afgeschaft. Japan werd een constitutionele monarchie na het opstellen van een grondwet.
Door de groeiende rijkdom en militaire macht, en door het overnemen van de westerse cultuur, probeerde Japan het land te moderniseren. In deze periode won Japan twee oorlogen: de Japan-Sino oorlog (1894-1895) en de Japan-Russo oorlog (1904-1905).
Taisho Periode (1912 – 1926)
Dit is de regeerperiode van keizer Taisho. Hij was niet in goede gezondheid, en zijn regeerperiode duurde amper 14 jaar. Het was het tijdperk van de zogenaamde Taisho-democratie, die het pad effende voor echte democratie na de Tweede Wereldoorlog. In deze periode groeiden de politieke partijen in macht. Japan beleefde een economische bloeiperiode tijdens WO I, met de export van textiel, schepen, staal en chemische producten.
Na WO II raakte Japan echter, net als de rest van de wereld, economisch in verval. De Grote Kanto-aardbeving vond plaats in 1923 en kostte aan 100.000 mensen het leven.
Showa Periode (1926 – 1989)
Keizer Showa (beter bekend als Hirohito) regeerde 62 jaar. De dominantie van het leger groeide en het leger begon zich meer met politiek te bemoeien. Toen in Europa de Tweede Wereldoorlog uitbrak, vormde Japan een verbond met Duitsland en Italië. Japan kwam in de oorlog door Pearl Harbor aan te vallen in 1941, en het conflict duurde tot 1945, toen twee atoombommen werden gegooid op Hiroshima en Nagasaki.
De geallieerden hadden Japan tot 1952 compleet in handen, en het Japan-VS Veiligheidsverdrag zorgt ervoor dat het Amerikaanse leger ook na die tijd in Japan blijft. Sinds de jaren zestig heeft Japan een ongekende economische groei doorgemaakt en is het opgeklommen tot de op 1 na grootste economie ter wereld op dat moment. De Olympische Spelen van 1964 in Tokio hebben de economie een impuls gegeven door de ontwikkeling van de Shinkansen en andere infrastructuur te versnellen.
Nog meer lezen over de Japanse geschiedenis en cultuur? Kijk dan ook eens op Uchiyama’s Japan
Historische tours in Japan
Als je interessante historische informatie wilt krijgen over de plaatsen die je in Japan bezoekt, is het zeker een goed idee om een privégids in te huren. Wij hebben tours die zich concentreren op de geschiedenis, maar ze kunnen ook een route aanpassen aan jullie interesses. Laat ons weten waar je aan denkt, en wij zullen je koppelen aan een gids die je een leuke en leerzame ervaring kan bezorgen.