5x eten dat je moet proeven in Japan (geen cliches!)

 

Er zijn al zo veel lijsten die altijd weer hetzelfde herkauwen aan eten dat je moet proberen in Japan: sushi, ramen (al moet je die zeker ook proberen), okonimiyaki, soba, yakitori, onigiri, je kent ze waarschijnlijk allemaal. Hoe zit het dan met 5 soorten eten dat je moet proeven in Japan? Het zijn niet per se traditionele Japanse gerechten, maar ofwel geïnspireerd door de buitenlandse keuken of compleet buitenlandse gerechten maar geliefd onder de Japanners. Gerechten die je ook niet zo makkelijk zou vinden in Nederland. Maaltijden die zorgen voor een leuk beetje variatie op vakantie in Japan. Bekijk deze 5 culinaire verrassingen in Tokio plus een aantal geweldige plekken* om ervan te genieten!

 

*ik word niet betaald door deze restaurants en het gaat dus echt om mijn eerlijke mening

 

Yoshoku teishoku

 

Yoshoku (洋食) kan letterlijk vertaald worden als “westerse keuken”. Het is geen verrassing dat deze keuken is ontstaan in de Meiji periode, toen Japan zich openstelde voor buitenlandse invloeden na eeuwen van isolement. Veel Japanners kwamen voor het eerst in aanraking met zaken als zuivel, vlees en kool. Deze nieuwe toevoegingen aan hun dieet vielen in de smaak, en er ontstond een nieuwe keuken die westerse gerechten mengt met Japanse invloeden.

 

Een van onze favoriete yoshoku gerechten is de teishoku (定食) set maaltijd die meestal wordt geleverd met een beetje van alles: aardappelsalade, pasta, een kroket, een hamburg steak of tonkatsu kotelet, rijst, en miso soep. Het is een verrassend stevige maaltijd die je voldaan zal achterlaten. Een keer eten? Ik ben verslaafd aan Puku Puku Tei in Hiyoshi, Yokohama.

 

Pasta a la Japan

 

Het kwam al ter sprake als onderdeel van een yoshoku teishoku, maar pasta op Japanse wijze verdient een aparte vermelding. Pasta heeft een rondreis gemaakt van Azië naar Europa en weer terug naar Azië, en het werd elke keer beter. Het eten van pasta werd in Japan populair na de Tweede Wereldoorlog, en ze hebben een aantal originele gerechten gecreeerd die alleen in Japan te vinden zijn. Twee pastagerechten in Japanse stijl die je zeker moet proberen zijn de Napolitan en Mentaiko pasta.

 

De Napolitan is dan wel vernoemd naar een stad in Italië, het gerecht is wel degelijk Japans. Napolitan is gebaseerd op ketchup, zelfs lastige eters lusten het graag, en het is niet moeilijk om het zelf te maken. De pasta met mentaiko is moeilijker te vinden buiten Japan of zelf te maken vanwege de ingrediënten, dus dit moet op je to-eat lijstje staan als je in Japan bent. Het is verrukkelijk vanwege de boter en de umami-rijke smaak van de mentaiko (kabeljauwkuit) en de knapperige reepjes zeewier bovenop. Tokyo Tarako Spaghetti in Shibuya is dé plek om dit gerecht te proberen in Tokio.

 

Indiaas eten

 

Als je aan een vakantie in Japan denkt, is Indiaas eten waarschijnlijk niet het eerste wat er in je opkomt. Maar er is een bloeiende Indiase gemeenschap in Tokio die veel goede Indiase restaurants naar de stad heeft gebracht. Er is een concentratie van Indiase restaurants rond wijk Toyocho ten oosten van Tokyo Station. Een aantal van de beste Indiase gerechten die we ooit hebben gehad waren in Toyocho. Natuurlijk is het meer fusion dan zeer traditionele Indiase cuisine, maar het is absoluut de trip naar Toyocho waard.

 

Kamarupuru was ooit te zien in de Netflix-serie Solitary Gourmet, en het restaurant werd daarna erg populair. Zelfs jaren later hebben ze nog vaak een volle bak en dat komt omdat hun curry’s en blauwe kaas naan geweldig zijn. Vooral de combinatie van een zoete curry met de kaas naan is echt te lekker.

 

Koreaans eten

 

De laatste tijd is niet alleen K-pop, maar ook de Koreaanse keuken bekender geworden buiten Oost-Azië. Meer mensen kennen nu Koreaanse gerechten zoals bulgogi, bibimbap en kimbap. Met veel Koreanen met permanente verblijfsvergunning in Japan, is het niet meer dan logisch dat er hier veel goede, authentieke Koreaanse restaurants zijn.  Ik ben dol op de goede lunch deal bij Samgyeopsal & Vegetable Ifuu

 

Een Koreaanse snack die je niet mag missen is de Koreaanse gefrituurde kip. Hoe kan gefrituurde kip zo bijzonder zijn? Als je je dat afvraagt, heb je Crispy Chicken ‘n Tomato duidelijk nog niet geprobeerd. Ik weet nog steeds niet zeker wat ze toevoegen om hun kip zo smaakvol en krokant te maken, maar het is goed. Ze doen in principe alleen afhaalmaaltijden, dus ik zou aanraden een doos op te halen en ervan te genieten in een van de vele parken in Tokio.

 

Authentiek en fusion Chinees

 

Als je Chinees eten alleen kent van je plaatselijke afhaalrestaurant, moet je de authentieke Chinese keuken in Japan zeker een kans geven. Het is niet te vergelijken met het meestal met smaakstoffen overladen aangepaste Chinese eten dat je gewend bent (hoewel dat op z’n tijd ook best lekker is), en veel gerechten zijn heel toegankelijk en om van te watertanden. Je kunt naar elke Chinatown gaan om letterlijk op elke straathoek authentieke Chinese restaurants te vinden, en in Yokohama kan je de grootste Chinatown van Japan vinden.

 

De Japanse versie van een aantal origineel Chinese gerechten is beroemd geworden bij Chinese toeristen, een van de grootste complimenten die een fusiongerecht kan krijgen. Het bekendste Chinees-Japanse gerecht is natuurlijk ramen, maar ook de juicy, hartige gyoza mag je niet overslaan. Deze dumplings gaan verbazingwekkend goed samen met een koud glas bier en het is moeilijk om te stoppen met eten! Ebisunoyasubee in Ebisu is een sfeervolle plek om van gyoza en een biertje te genieten.

 

Eten tijdens onze tours

 

Tijdens tours die minstens 6 uur duren gaan we doorgaans lunchen in een leuke lokaal restaurant. De gids heeft meestal al iets in gedachten, maar als je speciale wensen hebt, aarzel dan niet om die aan het begin van de tour aan de gids door te geven! Het eten van een geweldige lunch elke dag is een van de beste dingen van elke vakantie in Japan. En als je liever de hele tour laat draaien om lekker eten, moet je eens kijken naar onze 3-uur durende food tours waarbij je veel verschillende kleine gerechten te proeven die je zeker gaat lusten.