Snorkelen in Japan
Snorkelen in Japan
Ik woon sinds 2013 in Japan en normaal gesproken ben ik gids in Tokio en Kamakura. Omdat er nu even geen werk is vanwege de pandemie ben ik voor een tijdje naar Okinawa verhuisd en leef ik hier de droom om alle geweldige snorkelplekken van het eiland te ontdekken. Okinawa is de meest zuidelijke prefectuur van Japan en biedt geweldige snorkelmogelijkheden. Dit is slechts een van de vele redenen om Japan op je post-pandemie reis bucket list te zetten. Hier is een korte introductie van de ins en outs van snorkelen in Japan!
Japan een veelzijdige bestemming
Als mensen denken aan een vakantie naar Japan, denken ze vaak aan tempels en andere culturele en historische schatten. Mooie tempels met interessante verhalen zijn er inderdaad in overvloed, maar er is nog zoveel meer te beleven in Japan.
In steden als Tokio kun je je hart ophalen aan leuke activiteiten zoals VR-games, grote digitale kunstprojecten, heel bijzondere themacafés, allerlei subculturen, en nog veel meer. Tokiotours organiseert ook leuke wandeltochten en fiets tours door locals in Tokio en andere steden in Japan. En als je in de winter komt, kun je hier ook goed wintersporten.
Maar nu terug naar Okinawa. Ik woon op het Main Island, dat het grootste eiland van de groep is en ongeveer anderhalf miljoen inwoners heeft. Maar ik heb ook snorkeltrips gemaakt naar andere eilanden, zoals Iriomote, Ishigaki, Tokashiki (Kerama), en Sesoko. En voordat ik hierheen verhuisde, snorkelde ik regelmatig op het schiereiland Izu en Oshima, die dichter bij Tokio liggen.
Hoe kan je snorkelen in Japan?
Er zijn in principe twee mogelijkheden. Het gemakkelijkste, vooral als je hier als toerist maar voor korte tijd bent, is om je aan te sluiten bij een tour. Er zijn hier verschillende bedrijven die snorkeltours aanbieden. Wij zijn gaan duiken met Pink Mermaid in Onna (Okinawa Main Island) en Relax Island in Tokashiki (Kerama Islands), maar zij verzorgen ook snorkeltours. Het grote voordeel is dat al je materiaal geregeld is, je vaak met de auto wordt opgehaald en naar het hotel gebracht, en dat er voor je veiligheid wordt gezorgd.
De nadelen zijn dat tours uiteraard niet gratis zijn en dat je meestal maar maximaal een half uur in het water bent. Ook mag je niet te ver van de gids afdrijven. Maar nogmaals, als je niet zeker weet waar je heen moet en hoe je veilig kunt snorkelen, is het sterk aan te raden om toch met een tour mee te gaan voor de meest optimale ervaring.
Je kunt ook op eigen houtje gaan snorkelen. Hiervoor moet je weten waar je heen moet, je moet begrijpen wat veilig is en wat niet, je moet met ten minste 2 personen gaan, en je moet je eigen uitrusting regelen. Wat hier wel fijn aan is, is dat je zo lang in het water kunt blijven als je wilt. Als je van plan bent om meerdere keren te gaan en een ervaren snorkelaar bent en je eigen uitrusting meebrengt is dit misschien de beste optie.
Wat voor snorkelspullen zijn handig?
Je kunt je spullen van thuis meenemen, maar het is ook mogelijk om ze in Japan te kopen voor niet al te veel geld. Voor ongeveer 30 euro heb je een prima tijdelijke set. Je kunt naar een winkel als Donkihote, een grotere bouwmarkt, of een duikspeciaalzaak gaan. Ik ging naar een duikwinkel in Chatan (Aqros) voor wat betere kwaliteit spullen.
Dit is wat je nodig hebt:
*Snorkel en duikbril
*Waterschoenen (must)
*Zwemvest (sterk aanbevolen)
*Klein beetje zeepwater of iets alkalisch om een beslagen duikbril te voorkomen
*Wetsuit en/of rashguard (optioneel)
*Vinnen (optioneel)
*Waterdichte case voor je sleutel en telefoon (optioneel)
*Pilletjes tegen zeeziekte (optioneel)
Denk ook aan waterdichte en koraalbestendige zonnebrandcrème voor je gezicht, een elastiekje voor je haar als je lang haar hebt, en een handdoek.
Beste plekken om te snorkelen in Japan
Het is goed te weten dat snorkelen en zwemmen op privé-stranden die vaak bij hotels of andere exploitanten horen meestal veel regels heeft. Je bent vaak verplicht een zwemvest te dragen en binnen een klein afgebakend gebied te blijven. Soms is snorkelen zelfs niet toegestaan, en dan is er bijna altijd wel een strandwacht die streng op de regels toeziet. Je kunt dus beter naar een openbaar strand gaan om te snorkelen voor een betere ervaring.
Dit zijn mijn persoonlijke favoriete plekken om te gaan snorkelen:
The Blue Cave (Okinawa Main Island): zoek op deze website de vlag van de dag op. Het kan er druk zijn op goede dagen, maar het is een van de beste plekken op het eiland. Goed voor freediving.
Maeda Flats (Okinawa Main Island): vooral goed bij vloed en een goed alternatief voor de Blue Cave als de vlag geel of rood is.
Gorilla Chop (Okinawa Main Island): alleen gaan als het een windstille dag is, maar dan is het een prachtige plek om mooie grote stukken koraal te zien
Diamond Beach (Okinawa Main Island): Loop/zwem 200 meter de zee in voor het beste koraal, goed voor freediving
Bisezaki Kaigan (Okinawa Main Island): leuk traditioneel dorp in de buurt en goed ondiep water om te snorkelen
Hanari (onbewoond eiland voor Tokashiki, Kerama): het duurt even om hier te komen, maar dit was waarschijnlijk de beste plek ter wereld waar ik ooit heb gesnorkeld. Er is een rif met grote stukken wit zand ertussen, een zeer rijke variëteit aan vissen, en kristalhelder blauw water. De diepte is ook mooi, variërend tussen 1 en 12 meter.
Hoshizuna Beach (Iriomote): prachtig helder water, stervormig zand op het strand, en relatief geringe diepte maken dit een zeer mooie snorkelbestemming op Iriomote eiland.
Toushiki Beach (Oshima, Tokio): er is hier een klein gebied dat door rotsen tegen de golven wordt beschermd waar je veilig in helder water kunt snorkelen.
Hirizo Beach (schiereiland Izu): de beste plek om te snorkelen die je per trein vanuit Tokio kunt bereiken. Het water is helder, de bodem bestaat voornamelijk uit grotere ronde stenen wat de helderheid van het water nog meer ten goede komt, en er zijn vissen die erg lijken op die in Okinawa.
Veiligheid tijdens het snorkelen
Als je zonder gids gaat snorkelen, is het heel belangrijk dat je weet waar je op moet letten wat betreft de veiligheid. Op welke punten moet je letten?
Het weer: ga nooit snorkelen tijdens een onweersbui of vlak voor/tijdens/juist na een tyfoon. Ook als het hard waait is het een minder geschikte dag om te gaan snorkelen, je ziet dan vaak minder omdat het zand het zicht onder water vermindert.
Kijk naar de golven: hoge golven betekenen dat surfers blij zijn maar snorkelaars niet. Ook word je snel zeeziek bij hogere golven.
Pas op voor rip currents: dit zijn sterke stromingen die je van de kust weg trekken. Vaak kun je ze vanaf het strand zien, als je twee golven ‘scheef’ ziet gaan dan is er vaak sprake van een rip current. Ook in ondiep water kan dit gebeuren en voor onveilige situaties zorgen. Het gebeurt vaak als het eb wordt. Als dit gebeurt, laat je dan meenemen door de stroming, want je kunt er toch niet tegenin zwemmen, en zwem horizontaal naar buiten en dan terug naar het strand.
Ga altijd samen met en buddy, zodat die om hulp kan roepen als er iets gebeurt
Draag een zwemvest
Pas op voor gevaarlijke dieren zoals kwallen, zee-egels, agressieve trekkervissen, steenvissen en leeuwvissen. In het algemeen is het beter om vissen hun gang te laten gaan en ze niet aan te raken.
Houd ook rekening met eb en vloed. Op veel plaatsen is het snorkelen niet zo prettig als het eb is, omdat het dan te ondiep is en je over het koraal schraapt. Afgaand tij betekent ook dat het makkelijker is om naar de diepzee te worden getrokken. Websites zoals Surf Forecast kunnen je helpen met het timen van je bezoek.
En vergeet vooral niet te genieten van al het moois dat je onder zee kunt zien! De kleurrijke tropische vissen en de kans om mooie zeedieren te spotten zoals schildpadden, inktvissen, octopussen, en zelfs kleine haaien maken snorkelen zo’n leuke en (ont)spannende activiteit.