Hoe denken Japanners over skateboarden na Olympische Spelen?

 

Skateboarden in Japan is altijd een beetje moeilijk geweest. Skaters willen in het openbaar kunnen skaten zonder zich daar slecht over te voelen. Maar zal de houding van Japan tegenover skateboarden veranderen na de Olympische overwinningen?

 

Skateboarden wordt in het collectivistische Japan alom afgekeurd, en dat is niet verwonderlijk. Het is een sport die ongepast gebruik lijkt te maken van de openbare ruimte, over het algemeen nogal luidruchtig is en schade aan eigendommen kan veroorzaken.

 

Historische Olympische overwinningen

 

Dat kan veranderen nu Japanse skaters historische overwinningen hebben behaald in het Olympisch Street Skateboarden. De Japanse pro-skater Ryo Seijiri gelooft tenminste dat de gouden medailleoverwinningen van de 13-jarige Momiji Nishiya en de 22-jarige Yuto Horigome in de finales bij de vrouwen en de mannen mensen zullen inspireren om de sport met een frisse blik te bekijken.

 

“Ik weet zeker dat skateboarden een slechte reputatie heeft omdat we het in het openbaar doen en mensen het als een ongemak zien,” zei hij, “maar ik denk dat dat nu zal veranderen.” Dit zou het keerpunt in hun denken kunnen zijn.”

 

Nishiya en Horigome waren niet de eerste Japanse skateboarders om te strijden in Street Skateboarding en een medaille te winnen. Funa Nakayama, 16, en Aori Nishimura, 19, deden beiden mee aan het vrouwentoernooi, waarbij Nakayama met de bronzen medaille naar huis ging. Hun overwinningen waren volgens Seijiri “zeer hartverwarmend”.

 

Skateboard vaardigheden verbeteren

 

“Ik was diep ontroerd. We hebben een kans om te winnen. We konden laten zien hoe vaardig Japanse skaters zijn, en hoe mentaal sterk we zijn. Deze tieners hebben lichamelijk moeten afzien, en in plaats van rond te hangen en uit te rusten zoals andere jongeren, hebben ze ontelbare uren na school doorgebracht met het perfectioneren van hun skateboard vaardigheden. Dat is het leven dat ze geleefd hebben, en ik ben er zeker van dat hun leven zal veranderen nu ze goud gewonnen hebben. Het was een geweldig moment.”

 

Hoewel Seijiri optimistisch is dat de mensen de sport zullen accepteren, zijn de gemiddelde Japanners er niet van overtuigd dat de recente overwinningen enige invloed zullen hebben op de publieke perceptie.

 

Skate parken in Japan

 

Er zijn verschillende skateparken in Japan, hoewel ze schaarser zijn buiten de grote steden, en het kost vaak geld om ze te gebruiken zodat ze misschien niet toegankelijk zijn voor iedereen die wil skaten. Het is logisch dat skateboarders sommige mensen irriteren, maar zou het niet geweldig zijn als ze konden oefenen zonder bang te zijn dat ze veroordeeld worden?

 

Nu Japanse skateboarders ook bij het Park skateboard evenement om medailles strijden, zou de ongunstige reputatie van de sport nog verder kunnen worden teruggedrongen.

 

Tokyo na de Spelen

 

De erfenis van de Olympische Spelen zal niet alleen (hopelijk) meer plekken opleveren waar je kunt skateboarden in Tokio en andere steden in Japan. Sommige wijken in Tokio hebben een complete facelift gekregen en de sport locaties zullen nog lange tijd door het publiek worden gebruikt. Sport wordt al heel lang gestimuleerd door de stad Tokio, en dat zal alleen maar sterker worden.

 

Als je op zoek bent naar een leuke sportieve tour in Tokio, waarom dan niet een 20 km lange fietstour met een lokale gids? Op de fiets zie je op één dag nog meer van de stad dan te voet, en in de warme zomermaanden is het een comfortabele manier om je te verplaatsen. En als je echt op zoek bent naar iets uitdagends kan je wellicht zelfs een meerdaagse fietstour maken in de natuur rondom Tokio.